1. Geduld loont bij dierenfotografie
Of je nu je huisdieren wil fotograferen, naar de zoo of de boerderij trekt of tijdens een safari koning leeuw op de gevoelige plaat wil vastleggen: voor het ultieme beeld heb je vaak heel wat geduld nodig. Dieren kun je namelijk nauwelijks regisseren. Toegegeven, bij dierenfotografie komt er vaak een portie geluk kijken, maar als je niet onmiddellijk opgeeft, is de kans op een geslaagd resultaat een pak groter.
2. Gebruik het juiste materiaal
Ook bij dierenfotografie begint alles met het juiste materiaal. Gebruik bij voorkeur een lens met beeldstabilisatie, zeker als je dieren van een grotere afstand wil fotograferen. Zo vermijd je bewegingsonscherpte.
Omdat dieren vaak onverwacht bewegen, is een gewoon statief niet altijd aangewezen. Vaak ben je beter af met een monopod (éénpootstatief) of een beanbag. Een andere optie is een statief met schommelkop. Da’s zeker handig als je bijvoorbeeld op safari vanuit een auto wil fotograferen.
Trek je de natuur in om dieren te fotograferen? Vergeet dan niet om voldoende (opgeladen) accu’s mee te nemen en enkele extra geheugenkaartjes.
3. Typeer het karakter van het dier
Een geslaagde dierenfoto vertelt iets over de kat, hond of het paard in kwestie. Zoek dus naar poses en plekken die het dier typeren. Luiert je kat graag in de zon op je vensterbank? Dan is dat de ideale setting voor een foto. Heb je daarentegen een actieve hond die vooral houdt van rennen door het gras? Maak dan een dynamische actiefoto met een langere sluitertijd. Ook bepaalde voorwerpen zoals een mand, een bot of een wortel kunnen een dierenfoto extra karakter geven.
4. Ga op oogniveau zitten
Net zoals bij portretten van mensen, capteer je de emoties van dieren het best als je hun ogen haarscherp in beeld brengt. Voor huisdieren zul je dus door je knieën moeten. Tip: vraag een tweede persoon om buiten beeld een speeltje op te houden. Zo kun je de blik van je kat of hond richten.
5. Creëer een onscherpe achtergrond
Wil je graag in beeld brengen hoe een dier zelf de wereld ervaart? Kies dan een nóg lager standpunt en gebruik een diafragma tussen de f/4 en f/8. Met de gemiddelde telelens krijg je dan een scherp afgebeeld dier tegen een onscherpe achtergrond, wat zorgt voor een interessant contrast.
6. Probeer eens een verticale foto
De meeste foto’s van dieren worden horizontaal genomen. Wil je het origineler, kies dan een staand portret. Dat geeft je huisdier een statiger, haast koninklijk aura. Pluisje de kat in de rol van Simba? Die fotografeer je verticaal.
7. Val niet op
Ga je dieren in het wild fotograferen? Dan stel je je het best verdekt op, zodat je de dieren niet stoort. Op steeds meer plekken in de natuur vind je hiervoor schuilhutten. Houd zeker ook rekening met de richting van de wind. Als je fotografeert met je gezicht in de wind, vermijd je dat de dieren je vanop een afstand kunnen ruiken of zien.
Zelf dieren fotograferen
Sta je te popelen om aan de slag te gaan? In onze webshop vind je al het nodige materiaal voor geslaagde dierenfoto’s. Of kom eens langs in onze winkel in Antwerpen.
Over de Auteur
Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.
Tags: dierenfotografie
Categorie: Tips & tricks