Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
belichting tips

5 tips voor een goede belichting van je foto

Bij fotografie is belichting cruciaal voor foto’s van goede kwaliteit. Het principe van de gulden middenweg is hier van toepassing. Een onderbelichte foto is te donker, terwijl een overbelichte te licht is. Wij geven je alvast enkele tips om de perfecte foto te schieten.

Fotografie: onder- of overbelichting van de juiste objecten 

De meeste camera’s zijn uitgerust met een automatische belichting. Die kun je gebruiken, maar het is beter dat objecten met lichte tonen onderbelicht worden en objecten met donkere tonen overbelicht. Voor een perfecte foto doe je dus het best enkele handmatige aanpassingen


Diafragma en sluitertijd 

Het diafragma en de sluitertijd zijn essentieel voor een goede belichting. Het diafragma is de grootte van de lensopening die het licht doorlaat en regelt de hoeveelheid licht. Hoe groter het getal na f/, hoe kleiner de diafragmaopening. Daardoor valt er minder licht op de sensor.

De sluitertijd daarentegen is de tijdspanne waarin het licht op de sensor valt. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer kans je hebt op bewegingsonscherpte. Samen met de ISO-waarde vormen ze de belichtingsdriehoek en zijn ze dus van groot belang om goed belichte foto’s te maken. 


ISO-waarde aanpassen 

Door de ISO-waarde van je digitale camera aan te passen, kun je de lichtgevoeligheid van de pixels op de sensor bepalen. Hoe hoger de ISO-waarde die je instelt, hoe meer licht op de sensor zal vallen. Helaas zal er dan meer digitale ruis ontstaan, waardoor je foto minder scherp en minder vloeiend wordt weergegeven. Houd daarom de ISO-waarde zo laag mogelijk.

Met een recente camera kun je de ruis meestal tot een minimum beperken. Ook de grootte van de sensor is trouwens van belang: hoe groter, hoe minder kans op ruis. 

Lees ook: De juiste camera-instellingen voor het juiste plaatje


Kies het juiste tijdstip 

Het moment van de dag waarop je een foto neemt, is erg bepalend voor de belichting. De vroege ochtend en de late namiddag zijn ideaal om foto’s te nemen omdat er dan minder licht is.

’s Nachts is het minder makkelijk om goede foto’s te maken, zeker niet als je geen flitser gebruikt. Wil je toch ’s nachts fotograferen, gebruik dan een statief en hou rekening met de belichtingsdriehoek. Stel dus een lange sluitertijd in, verhoog de ISO-waarde en kies voor een groter diafragma.


Nabewerken màg

Is de belichting van je foto niet helemaal zoals het moet? Dan kun je dit meestal nog corrigeren met bewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop of Lightroom. Zeker als je camera een groot dynamisch bereik heeft, kun je op die manier nog verborgen beeldinformatie in schaduwpartijen of hooglichten tevoorschijn toveren.



Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: belichtingfotografie

Categorie: Tips & tricks