Alles netjes op orde: zo organiseer je efficiënt je fotoarchief
Als fotograaf maak je elk jaar honderden, zo niet duizenden foto’s. Na verloop van tijd rijst dan ook onvermijdelijk de vraag hoe je die allemaal netjes ordent. Want uiteraard wil je makkelijk en snel de beelden terugvinden waarnaar je op zoek bent. We geven je enkele tips om je fotoarchief efficiënt te organiseren.
Welke drager gebruik je voor je fotoarchief?
Allereerst is het belangrijk om te beslissen op welk medium je je foto’s gaat bewaren. Alles op rondslingerende geheugenkaartjes laten staan, is natuurlijk geen optie. Ook CD-R’s of DVD-R’s raden we je sterk af. Niet alleen zijn zulke dragers relatief kwetsbaar en kun je ze makkelijk kwijtspelen, de vraag is ook of ze over een paar jaar nog wel gebruikt zullen worden. Vandaag zijn er al heel wat computers die er geen lezer meer voor hebben.
Tegenwoordig is een (interne of externe) harde schijf (HD) met flink wat opslagruimte een must. Kies bij voorkeur een harde schijf die je enkel voor je fotoarchief gebruikt.
Maak back-ups
Wees je ervan bewust dat één plaats om je archief te bewaren niet volstaat. Je zou de eerste niet zijn die zijn harde schijf laat vallen of al zijn werk verliest door een computercrash. Speel op veilig en maak minstens twee kopieën die je op verschillende plekken (liefst in verschillende gebouwen) bewaart.
Een selectie van je belangrijkste foto’s kun je ook online, ‘in de cloud’, bewaren. Tools zoals Dropbox of Google Drive zijn hiervoor prima geschikt.
Kies voor een logische mappenstructuur
De handigste manier om je fotoarchief te organiseren? Combineer een chronologische ordening en een ordening per onderwerp.
- Maak op je harde schijf hoofdmappen per jaar aan.
- Maak in deze hoofdmappen submappen aan, waarvan de naam bestaat uit de datum en een korte omschrijving. Bijvoorbeeld: ‘20190719 Huwelijk Jan en Ilse’ of ‘20190902 Eerste schooldag Ibe’
- Binnen deze hoofdmappen kun je nog verdere onderverdelingen maken, bijvoorbeeld naar grootte (hi-res, lo-res) of thematisch (‘ceremonie’, ‘avondfeest’, …)
- Ook de bestandsnamen kun je op die manier aanpassen, maar dat is niet per se nodig – je computer heeft gelukkig een zoekfunctie.
Digitaliseer je analoge foto’s
Heb je nog veel oude, analoge foto’s liggen? Laat ze niet verkommeren in mappen of dozen, maar digitaliseer ze, zodat je ze makkelijk kunt terugvinden. Met de juiste scanner verloopt dit proces heel vlot.
Over de Auteur
Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.
Tags: fotoarchief organiseren, fotoarchief ordenen, structuur fotoarchief, beeldband, foto’s archiveren, archief foto’s, foto zoeken, fotodatabank
Categorie: Tips & Tricks