De charmes van analoge fotografie onder de loep
Klik! Nog even een filter erop, misschien nog wat nabewerken, en daarna: hup, delen met de rest van de wereld. Digitaal fotograferen maakt heel veel mogelijk, maar geef toe: het heeft niet zoveel charme als analoge fotografie. Met dit artikel gaan we dan ook graag even de nostalgische toer op. Lees verder en ontdek onze tips om te (her)beginnen met analoog fotograferen.
Bewust kiezen voor imperfectie
Een filmrolletje plaatsen, niet weten of je goed of slecht gekadreerd hebt, eventueel zelfs een donkere kamer induiken om zelf je foto’s te ontwikkelen … Nee, echt efficiënt is analoog fotograferen niet. Maar daar gaat het ook helemaal niet om. Digitale fotografie focust op het schieten van perfecte beelden. Bij analoge foto’s zijn het net de imperfecties die de beelden zo interessant en uniek maken. Film biedt immers een breed kleurenpalet en dynamische contrasten tussen licht en schaduw. Hoewel velen het proberen, kan je dat contrast (bijna) niet reproduceren met digitale fotografie. Bij het ontwikkelen van analoge foto’s vindt er bij elke stap een chemische reactie plaats, die elke foto uniek maakt.
Doordacht fotograferen
Slechte foto? Met een digitaal toestel kun meteen wissen en opnieuw proberen. Als je analoog fotografeert, heb je die luxe niet. Daarom moet je, voor je afdrukt, veel meer tijd en aandacht aan je shot besteden. Licht en schaduw, de compositie, de focus, … Alles zit maar beter meteen goed, want op een filmrolletje kun je maar een beperkt aantal beelden vastleggen. En elke foto die je maakt, kost geld.
5 tips voor analoge fotografie
Ga je de analoge uitdaging aan? Met deze tips vergroot je je kans op succes.
- Begin met kleinbeeld: het makkelijkst (en goedkoopst) is fotograferen met 35 mm-rolletjes. Ben je niet zeker of analoge fotografie wel iets voor jou is? Experimenteer eerst eens met een wegwerpcamera. Of leen een camera van een kennis.
- Kies het juiste filmtype: merken die nog analoge film produceren worden zeldzamer en bovendien heeft elk type filmrolletje een ander effect. Win dus gerust advies in, voordat je je camera met een filmpje laadt. Tip: als je film in de koelkast bewaart, blijft hij langer goed.
- Leer de basics: met compacte analoge toestellen kun je weinig tot niets instellen, maar als je aan de slag gaat met een spiegelreflexcamera en verwisselbare objectieven, dan ken je maar beter de basis van fotografie.
- Gebruik een lichtmeter: meten is weten en daarom is een lichtmeter extra handig. Je kunt kiezen voor een fysieke lichtmeter of voor een app.
- Draag goed zorg voor je negatieven: raken je negatieven zoek of beschadigd, dan kun je geen nieuwe afdrukken van je foto’s meer bijmaken. Bewaar ze dus zorgvuldig. Ook inscannen met een speciale negatievenscanner is een optie.
Aan de slag!
In ons assortiment analoge fotografie vind je alles om analoog te fotograferen en zelf je foto’s te ontwikkelen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Over de Auteur
Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.
Tags: belichting, fotograferen, fotografie, analoge fotografie, productfotografie, sluitertijd, webshop
Categorie: Tips & tricks