Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
close-up

Een geslaagde close-up: zo pak je dat aan

Met een close-up kun je bepaalde details van je onderwerp in de verf zetten of de intieme band met je model extra benadrukken. Voorwerpen of personen van heel nabij fotograferen, kan erg boeiende beelden opleveren. Ontdek onze tips voor succesvolle close-upfotografie.

Close-up of macro?


Allereerst: er is een verschil tussen een ‘gewone’ close-up en een macro-opname. In tegenstelling tot wat je zou denken heeft dat niets te maken met de afstand tot je onderwerp, maar wel met de mate van vergroting.

We spreken van echte macrofotografie als het onderwerp op ware grootte of groter op de sensor wordt vastgelegd. Bij een macro-objectief is de verhouding tussen onderwerp en projectie – de zogenaamde reproductiefactor – minstens 1:1. Het kan ook groter, bijvoorbeeld 2:1.


Het juiste materiaal


Ook met een standaard zoomobjectief kun je in principe close-ups maken, maar als je echt topkwaliteit wil, is een lens met een brandpuntsafstand van 50 à 100 mm aangewezen.

De meeste compactcamera’s of bridgetoestellen hebben trouwens sowieso een macrofunctie. Die herken je aan het tulpsymbool. Wil je verschillende composities uitproberen, dan is een klein statief een aanrader.


Speel met scherptediepte


Een close-up wordt vooral interessant door het contrast tussen de details die je scherp in beeld brengt en de onderdelen die je bewust wazig laat. Met zorg je focus en je sluitertijd kiezen is dus erg belangrijk.


Een close-up van mensen


Bij een portret in close-up zorg je er het best voor dat de ogen scherp worden vastgelegd. Is dat niet zo, dan gaat een deel van de expressie verloren. Uiteraard kun je je model ook met opzet de ogen laten verbergen of afwenden om een mysterieuze sfeer te creëren.

Ook handen en voeten zijn interessante onderwerpen voor een close-up. Net als een gezicht, vertellen ze iets over de leeftijd en de levenservaring van het model. Denk maar aan het verschil tussen de mollige hand van een baby en de knokige vingers van een bejaarde.

Werk je met een naaktmodel? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om abstracte close-ups te maken, waarbij de lichaamsdelen niet meer herkenbaar zijn. Experimenteren is de boodschap!

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: close-up

Categorie: Tips & tricks