Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
concertfoto's

7 tips voor de leukste concertfoto’s

Concertfotografie is een vak apart. Je moet met heel wat zaken rekening houden om mooie beelden te schieten. Het is vaak een uitdaging om de sfeer van een concert over te brengen in je concertfoto’s, maar het is niet onmogelijk. We zetten de voornaamste tips op een rijtje.

Concertfoto’s maken zoals de pro’s

 

1.Ken de artiest(en)

Concertfoto’s maken is knap lastig als je de artiest of band niet zo goed kent. Ga vooraf na welk personen de sterren van de show zijn en of ze misschien bekend zijn om bepaalde poses of onderdelen van hun shows die vaak terugkeren. Zo kun je goed anticiperen op belangrijke shots.

 

2.Sta niet te lang stil

Blijf niet op één plek staan maar fotografeer het concert vanuit meerdere standpunten. Zo zorg je voor voldoende variatie in je foto’s.
 

3.Blijf beleefd

Probeer zo dicht mogelijk bij de zanger of groep te komen, maar hou daarbij te allen tijde rekening met je medeconcertgangers. Weet ook dat sommige artiesten zich alleen maar op bepaalde momenten of vanaf bepaalde locaties willen laten fotograferen. Misschien mag je in het publiek staan, maar net zo goed moet je achter in de zaal blijven. Informeer je goed, zodat je geen regels overtreedt en ook zeker de juiste lenzen meebrengt.

Extra tip

Een lichtsterke zoomlens van 35-50mm is multi-inzetbaar voor concerten waarbij je niet achter in de zaal moet blijven. Zo hoef je niet voortdurend van lens te wisselen.

 

4.Kies voor een snelle sluitertijd

Bij concertfotografie krijg je bewegende muzikanten voor je lens, zodat het des te moeilijker is om een scherpe foto te maken. Kies voor een sluitertijd van minstens 1/60ste of 1/125ste seconden (of zelfs nog korter).

 

5.No flash photograhpy, please!

Gebruik geen flits. Dat is bij de meeste concerten sowieso verboden omdat het de artiesten en andere concertgangers kan hinderen. Een mogelijk tekort aan licht vang je op door de volgende tip te volgen.

 

6.Anticipeer op de lichteffecten

Tijdens een concert krijg je vaak te maken met weinig licht en verschillende lichteffecten. Omdat de autofocus de veranderende effecten niet kan bijhouden, is het beter om bij concerten alles handmatig in te stellen – vooral de ISO-waarden wil je zo laag mogelijk houden. De belichting bij een concert volgt gelukkig vaak een specifiek patroon, zodat je er toch min of meer rekening mee kunt houden.

 

7.Lever je foto’s ‘RAW’ op

Vooraleer je de foto’s oplevert, haal je ze het best nog even door Photoshop. Sla ze op als RAW-bestand, want dat biedt veel bewerkingsmogelijkheden.

 

Wat is de beste camera voor concertfotografie?

Bij het fotograferen van concerten is vooral de lens van belang. Je hebt een geavanceerd toestel met een zoomlens nodig om de juiste scherptediepte te krijgen. De camera moet je ook toelaten om bij weinig en snel veranderend licht mooie foto’s te maken. Om goeie concertfoto’s te maken is het ook noodzakelijk om lage ISO-waarden in te stellen. Maar let op, want daardoor kan er ruis in je foto’s ontstaan. Compactcamera’s zijn daarom niet geschikt, maar met een  spiegelreflexcamera kun je de ruis enigszins beperken.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: concertfotografie, sluitertijd, ISO-waarden, belichting, Photoshop, spiegelreflexcamera

Categorie: Tips & tricks