Foodfotografie: zo laat je gerechten er écht smakelijk uitzien
Wie één blik op Instagram werpt, merkt onmiddellijk dat foodfotografie tegenwoordig razend populair is. TToch gaat deze vorm van fotografie verder dan wat kiekjes maken van je slaatje of cupcakes. Zo zijn de foto’s die je in eigentijdse kookboeken vindt vaak heuse kunstwerken. Ontdek onze tips om van jouw voedselfoto’s een succes te maken.
Een eigen gerecht fotograferen
Ben je een foodie en een blogger? Dan wil je je lievelingsgerechten natuurlijk capteren in zo mooi mogelijke foto’s. Dé grote uitdaging bij foodfotografie is om voeding er echt smakelijk uit te laten zien.
Fotografeer je je eigen gerechten, dan kun je de compositie volledig naar je hand zetten. Plaats je camera op een statief, zet een leeg bord (of ander recipiënt) in beeld en begin zorgvuldig met dresseren. Let goed op de kleurcontrasten en creëer spanning. Ingrediënten die het snelst hun kleur of vorm verliezen (verse kruiden, saus, …), plaats je als laatste op het bord.
Ook de opstelling van je lichtbronnen is cruciaal. Met continulicht kun je licht en schaduwen makkelijk beoordelen. Tip: schaduwen zijn ideaal om structuur in een wit bord te brengen.
Ten slotte kun je ook met de scherptediepte spelen om de compositie spannender te maken.
Foodfotografie op restaurant
Als foodblogger wil je natuurlijk ook graag op restaurant foto’s maken van de gerechten die je voorgeschoteld krijgt. Meestal heb je dan geen professionele camera of statief bij de hand en moet je het dus met je smartphone stellen. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, want met de juiste bewerkingsapp werk je de onvolkomenheden makkelijk weg.
Aan de compositie van het gerecht zelf valt misschien weinig te veranderen (dat is uiteraard een creatie van de kok van dienst), maar je beslist wel helemaal zelf wat je precies in beeld brengt en wat niet (glazen, bestek, een servet, …). Ook kun je bijvoorbeeld met dressing of saus je gerecht nog enigszins stylen.
5 snelle tips
- Focus op het gerecht: het gaat om foodfotografie, je tafelgenoten of de achtergrond mogen dus de aandacht niet afleiden
- Let op de oriëntatie van het beeld: ga voor een horizontaal, verticaal of vierkant beeld in functie van de compositie van het gerecht.
- Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht: een natuurlijk lichtinval zorgt voor nuances die je met flitslicht niet kunt bereiken.
- Probeer een ‘echte’ camera: met een smartphone kun je weinig zelf instellen. Wil je graag meer controle? Neem dan toch een fotocamera mee.
- Maak meerdere foto’s: zo kun je het meest geslaagde beeld kiezen.
Welk perspectief?
Een vraag waar veel foodfotografen mee worstelen is welk perspectief een gerecht het best tot zijn recht laat komen. Van bovenaf genomen foto’s (flat-lay of topshot genaamd) zijn erg populair op sociale media, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Let er wel op dat je niet van té dichtbij fotografeert. Dat levert zelden een appetijtelijk resultaat op. Veel succes!
Over de Auteur
Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.
Tags: foodfotografie, voedsel, eten
Categorie: Tips & tricks