Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
zelfportret-fotografie

Fotograaf in beeld: zo maak je een geslaagd zelfportret

We leven in een tijd waarin de selfie triomfeert. Toch is het zelfportret zeker geen nieuw fenomeen in de fotografie. Met onze tips wordt jezelf vastleggen op de gevoelige plaat een succes! 

Waarom een zelfportret?
 

In principe is een zelfportret een van de makkelijkste disciplines die er zijn in de fotografie. Je hoeft namelijk geen model te regelen en je kunt op je eigen tempo aan de slag met achtergronden, lenzen en sluitertijden. Met ijdelheid heeft een zelfportret dan ook niet per se te maken, vaak is het gewoon een perfecte manier om te experimenteren en bij te leren. Toch kan het resultaat zeker een artistieke waarde hebben.

 

1. Vertel een verhaal

Een zelfportret kun je op tal van manieren aanpakken – van gewoon registreren hoe je er op een bepaald moment uitziet en hoe je je daarbij voelt tot een en ander in scène zetten. Zo kun je bijvoorbeeld poseren als een bekende persoon of de focus leggen op een opvallend kledingstuk of een lichaamsdeel. 

Het is belangrijk dat je de kijker iets probeert te vertellen. Hij of zij moet een reden hebben om naar jouw zelfportret te kijken en er gefascineerd door te worden. Om dat te bereiken is een goede voorbereiding cruciaal.
 

2. Kies een techniek
 

Bij een zelfportret speel je een dubbelrol: die van fotograaf en die van model. Om dat klaar te spelen, zijn er verschillende technieken mogelijk.

  • Gebruik een spiegel: je ziet makkelijk wat er gebeurt en hoe het licht valt. Het nadeel is dat je camera in beeld is en dat je een beetje moet gokken voor het kader.
  • Draai je camera om: dit is de bekende ‘selfie’-methode. Omdat je armen een beperkte lengte hebben, ben je verplicht om met korte brandpunten te werken. Dit kan leiden tot onnatuurlijke effecten, maar misschien wil je dat wel? Binnen deze hoofdmappen kun je nog verdere onderverdelingen maken, bijvoorbeeld naar grootte (hi-res, lo-res) of thematisch (‘ceremonie’, ‘avondfeest’, …) 
  • Gebruik een zelfontspanner: met een statief en een zelfontspanner heb je de meeste vrijheid om je zelfportret te maken. Het nadeel is wel dat je precies op tijd de juiste houding moet aannemen.
  • Gebruik een afstandsbediening: een afstandsbediening kun je onopvallend in je hand houden en op het juiste moment indrukken. Er bestaan tal van soorten: van de klassieke draadontspanner tot een app op je smartphone. 
  • Tethered fotograferen: bij deze methode sluit je je fototoestel aan op een computer en heb je op het scherm een perfecte preview van je zelfportret.
     

3. Beheers het licht 
 

Bij een zelfportret kun je daglicht of kunstlicht gebruiken. Ga je met flitsers aan de slag, dan maak je het best eerst enkele proefopnames. Tip: met een softbox of paraplu heb je minder last van harde schaduwen. 



Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  zelfportret maken, selfie tipszelfportret tipsportretfotografiefotografie portret, portretfoto 

Categorie: Tips & Tricks