Foto's bewerken: cruciale stap of heiligschennis?
Sommige fotografen zijn er urenlang mee bezig, anderen hebben er een grondige hekel aan. We hebben het over foto’s bewerken. Vandaag is qua beeldbewerking ongeveer alles mogelijk, maar de vraag is hoever je daarin wil gaan.
Van analoog naar digitaal
Toen fotografen nog analoog werkten, waren de mogelijkheden om foto’s te bewerken eerder beperkt. Je kon fotopapier en negatieven manipuleren, maar voor eenvoudige bewerkingen zoals vergrotingen of verkleiningen, had je al snel heel wat apparatuur nodig.
Sinds de komst van de digitale fotografie heeft er zich een ware revolutie voltrokken. Dankzij krachtige software is foto’s bewerken haast kinderspel geworden. Met enkele welgemikte swipes of muisklikken kun je beelden vervormen, samenvoegen of van kleur veranderen.
Toveren met beelden
Foto’s bewerken doe je altijd met een bepaald doel voor ogen. Zo kan het zijn dat de foto die je met je camera gemaakt hebt nét niet perfect is. Dan kun je bijvoorbeeld de kadrering aanpassen, de kleuren bijwerken of ‘prutsen’ met de scherpte. In dat geval is het resultaat geslaagd als je niet kunt zien dat er aan de foto gewerkt is.
Maar met fotobewerkingssoftware kun je ook beelden creëren die onmogelijk zo uit je camera kunnen komen. Je kunt elementen toevoegen, weghalen, collages maken, vormen manipuleren, … Maar dat houdt ook risico’s in. Bijgewerkte foto’s als authentiek voorstellen is namelijk ‘not done’. Bovendien kun je ook zo ver gaan in je beeldmanipulatie dat alle naturel uit je foto verdwijnt.
Welke software kiezen om foto’s te bewerken?
De meeste professionals gaan met Adobe Photoshop en Lightroom aan de slag, maar niet elke amateur-fotograaf kan zich die dure softwarepakketten veroorloven. Gelukkig bestaan er ook goedkopere en zelfs gratis alternatieven. Populair zijn bijvoorbeeld GIMP, Paint.NET, Artweaver of Pixlr Editor. Ook is er Adobe Photoshop Express, het kleinere broertje van het professionele pakket.
Heb je geen behoefte aan een uitgebreid fotobewerkingsprogramma, maar wil je je beelden toch een speciale touch geven? Probeer dan zeker een van de vele filters die je vindt in foto-apps zoals Instagram. Retro recht uit 1977, Lo-Fi, of Earlybird? Voor elke sfeer is er wel een effect.
Over de Auteur
Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.
Tags: foto’s bewerken, photoshop, lightroom, instagram, fotobewerkingsapps, editing software
Categorie: Tips & Tricks