Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
kunstfotografie

Kunstfotografie: onze gids voor perfecte kunstfoto’s

‘Wat is kunst? Wat is kunst? Die blik in haar ogen dat is kunst’: Noordkaap zong het jaren geleden al, maar de vraag blijft pertinent. Als je zelf kunstfotografie wil beoefenen, komt het er vooral op aan om de kunstwerken zo goed en zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen. Of je nu schilderijen in een museum of beeldhouwwerken in een park wil fotograferen, dankzij onze tips maak je de prachtigste kunstfoto’s. Ook dat is kunst!

Zacht licht is je ideale bondgenoot bij kunstfotografie


Kunstfoto’s komen het best tot hun recht bij zacht licht. Fotografeer je buiten, dan is een schaduwrijke dag ideaal. In een museum zijn de kunstwerken in de meeste gevallen sowieso al optimaal verlicht.

Hard licht dat direct op het kunstwerk invalt, moet je vermijden. Dat zorgt namelijk voor reflectie en vervelende schaduw, waardoor er details van het kunstwerk verloren gaan. En dat zou jammer zijn, want veel kunst zit net vol onverwachte, vreemde en geestige details.


Kies de juiste positie ten opzichte van het kunstwerk


Als je een tweedimensionaal kunstwerk zoals een tekening of een schilderij fotografeert, is het belangrijk dat de randen van je foto evenwijdig lopen met de randen van het kunstwerk. Anders krijg je een vervomring en komt het werk niet optimaal tot zijn recht. Kies dus je standpunt met zorg. In sommige gevallen zul je de camera ook moeten kantelen.  Gebruik ook aangepaste lenzen, zo dat je perspectief zo vlak mogelijk blijft.

Bij een driedimensionaal kunstwerk zoals een beeldhouwwerk of een installatie heb je meer vrijheid. Afhankelijk van welk aspect je precies wilt benadrukken kun je een geschikt standpunt en perspectief kiezen.


Respecteer de kleuren


Bij kunstwerken is kleur erg belangrijk. Die wil je dan ook graag weergeven zoals de kunstenaar ze bedoeld heeft. Daarom is het cruciaal om je witbalans goed af te stellen op de omstandigheden. Let er ook op dat je fotografeert bij een neutraal (niet-gekleurd) licht.


Het belang van de achtergrond


Bij kunstfotografie moet de focus altijd op het kunstwerk liggen en niet op de achtergrond. Je achtergrond houd je daarom liefst zo neutraal mogelijk. Wil je er toch wat toeschouwers bij op je foto? Dan kan natuurlijk!

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: kunstfotografie

Categorie: Tips & tricks