Lomografie: wat is dat precies?
De meeste fotografen besteden heel wat aandacht aan de compositie van hun beelden. Maar je kunt er ook bewust voor kiezen om, zonder veel nadenken, spontane foto’s te nemen ‘vanuit de heup’. Dit wordt lomografie genoemd, een genre dat begin jaren 90 ontstond en nog steeds erg populair is.
Ontstaan van de lomografie
Lomografie dankt zijn naam aan de Russische kleinbeeldcamera Lomo LC-A (Lomo Compact Automaat). Enkele Oostenrijkse studenten ontdekten deze camera in 1991 en waren meteen enthousiast over zijn gebruiksgemak. Een jaar later richtten ze in Wenen de Lomographische Gesellschaft op om de camera over de hele wereld te verkopen. Tal van ‘lomografen’ raakten in de ban van het toestel en begonnen er onder het motto ‘Don’t think, just shoot!’ nonchalante foto’s mee te nemen. De technische onvolmaaktheden van de camera werden net als een troef gezien: lomo-foto’s mogen gerust onscherp, onderbelicht en bewogen zijn. Ook levensechte kleuren zijn niet van belang.
Naast de LC-A gebruiken lomografen ook graag antieke toestellen, speelgoedcamera’s en polaroids. Het gaat altijd om analoge toestellen, vaak zonder zoeker.
Spontaan plezier
Het doel van lomografie is vooral om plezier te hebben. Als lomograaf leg je het dagelijkse leven vast, in al zijn facetten, maar zonder duidelijk afgelijnd plan. Toch is het resultaat vaak verrassend en verdient het zeker en vast het predicaat ‘kunst’.
Veel lomo-foto’s zetten je achteraf aan het denken over het moment dat je hebt vastgelegd. Sommige lomografen zien hun beelden ook als een aanklacht tegen de geperfectioneerde (studio)fotografie die in hun ogen vaak ‘nep’ overkomt.
Speciale technieken
Lomografen gaan niet alleen op een onconventionele manier met camera’s om, ook de films behandelen ze vaak niet op de ‘normale’ manier. Zo winden ze bijvoorbeeld volgeschoten filmrolletjes terug om ze een tweede keer te belichten. Het resultaat zijn beelden die over elkaar heen lopen.
Ook experimenteren lomografen met rolletjes die al enkele jaren over datum zijn en ontwikkelen ze films bewust in de verkeerde vloeistof om afwijkende kleuren te verkrijgen.
Geïnteresseerd in lomografie? Kom gerust eens langs in onze winkel of neem een kijkje in onze webshop voor camera’s en toebehoren
Over de Auteur
Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.
Tags: lomografie
Categorie: Tips & tricks