Natuurfotografie: zo maak je prachtige beelden
Fotografie is een veelzijdige discipline. Een erg boeiend aspect daarvan is natuurfotografie. Wie zich in deze – pun intented – tak van de fotografie bekwaamt, kan de prachtigste beelden maken van fauna en flora. Maar in de natuur gelden er aparte regels en dat is ook zo voor natuurfotografie. We maken je graag wegwijs en geven je enkele nuttige tips.
Natuurfotografie is synoniem met geduld
Hét kenmerk van een succesvol natuurfotograaf? Je moet geduldig zijn en heel aandachtig kunnen observeren. Dieren en lichtomstandigheden laten zich immers niet regisseren. Het kan dan ook een hele tijd duren vooraleer de setting en de lichtinval volledig juist zitten voor de perfecte natuurfoto. Het helpt ook als je je verdekt opstelt en als het ware één weet te worden met de natuur.
Gebruik de juiste lens
Ook al ga je volledig op in de omgeving en kun je je onderwerp vrij dicht naderen zonder op te vallen, toch is een camera met tele- en/of zoomlens onmisbaar om dieren, planten of bloemen scherp en mooi in beeld te brengen. De perfecte foto van een aanvallend everzwijn? Onmogelijk zonder telezoomlens!
Ben je meer te vinden voor macro-opnames van bloemen en insecten? Dan heb je een macrolens nodig waarmee je heel dicht bij je onderwerp kunt scherpstellen. Hoe ga je anders de perfecte close-up van een nectar zuigende bij kunnen maken?
Meer weten? Lees er ons artikel over de verschillende cameralenzen op na.
Richt de blik van de kijker
Elke natuurfoto heeft een onderwerp nodig. Zomaar ‘een landschap’ fotograferen is dan ook geen goed idee. Richt het oog van de kijker door te focussen op een duidelijke blikvanger. Dat kan een dier zijn of een fraaie plant, maar bijvoorbeeld ook een oud hutje in de verte of een vermolmde paal. Zonder duidelijk onderwerp is het haast onmogelijk om een goede compositie te creëren.
Speel met scherptediepte
Om de blik van de kijker te richten, is het een goed idee om te spelen met de scherptediepte. Leg de juiste klemtonen door het onderwerp van je foto scherp in beeld te brengen en hou de rest flou. Of leg net de focus op een verrassend detail. Door schepte en onscherpte af te wisselen, kun je creatief en origineel uit de hoek komen.
Doe je voordeel met een bewolkte dag
Te weinig natuurlijk licht is niet ideaal voor natuurfotografie, maar te veel ook niet. Op een lichtbewolkte dag heb je het meeste kans op mooie foto’s van planten en dieren. Wil je een volledig landschap fotograferen? Zorg er dan voor dat er niet al te veel lucht in beeld komt.
Gebruik een statief
Nee, het is geen cliché, maar de pure waarheid: de allermooiste natuurfoto’s maak je bij zonsopgang en zonsondergang. Aangezien je bij weinig licht een langere sluitertijd moet gebruiken, kan dat tot onscherpe foto’s leiden. Gelukkig biedt een statief dan soelaas. Veel succes!
Over de Auteur
Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.
Tags: natuurfotografie, fotografie
Categorie: Tips & tricks