Portretten maken met continulicht: de voor- en nadelen afgewogen
Om de belichting van je portretfotografie in orde te krijgen, moest je je vroeger beroepen op filmzonnen of floodlights, die een zee van licht gaven en ook een te warme kleurtemperatuur genereerden, waardoor je met speciale filters in de weer moest. Tegenwoordig kun je opteren voor studioflitsers of continulicht op basis van leds. De eerste optie was een tijdlang de populairste, omdat flitsers steeds betaalbaarder werden, maar meer en meer fotografen grijpen nu toch terug naar continulampen. Wat verkies jij? We belichten de voor- en nadelen van continulicht.
Continulicht blijft constant
De naam zegt het zelf al: continulicht zorgt voor een constante belichting van je onderwerp, waardoor je makkelijk portretten na elkaar (in serie) kunt schieten én waardoor je bij dit type licht perfect kunt filmen. Je hoeft niet te wachten tot je flitslamp na een opname opnieuw opgeladen is, en je vermijdt het risico dat je model opschrikt of met de ogen knippert.
Ledlicht: laag in verbruik
Hoewel er nog continulicht op de markt is in de vorm van spiraallampen, gebruiken de meeste fotografen tegenwoordig ledverlichting. Het grote voordeel daarvan is dat het enorm weinig stroom verbruikt en dus makkelijker op herlaadbare batterijen werkt. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook handig wanneer je op locatie portretten gaat maken en geen stopcontact ter beschikking hebt.
Lichtinval beoordelen: fluitje van een cent
Met continulampen weet je de lichtinval bovendien goed te beoordelen. Het instellicht van een flitslamp durft weleens af te wijken van het resultaat van het ‘echte’ flitslicht, waardoor je soms niet meteen de juiste belichting te pakken hebt. Verder houdt continulicht sfeerlicht beter in ere dan flitsers, die zulke zwakke lichtbronnen soms uitvlakken.
Alle kleuren van de regenboog
Tot slot heeft continulicht het grote voordeel dat je zowat elke kleur licht kunt kiezen. Ledlampen kunnen neutraal daglicht leveren, maar ook die ene specifieke kleur die je nodig hebt om te matchen met het aanwezige omgevingslicht.
De nadelen van continulicht
Toch heeft continulicht ook enkele nadelen die we je niet willen onthouden.
- Continulampen hebben een veel lagere lichtopbrengst dan flitsers, die gedurende een korte tijdsspanne enorm veel licht geven. Daardoor laten alleen de laatste je toe om met een klein diafragma te werken.
- Bij continulicht is de kans op onscherpe of bewogen foto’s groter dan bij een flitser, die de beweging bevriest (zeker als je werkt met een korte sluitertijd).
- Goedkopere ledverlichting geeft lijnen in de belichting, omdat de ledlampjes allemaal in rijen staan. (Duurdere ledlampen hebben dat probleem niet.)
- Lichtvervormers zoals softboxen zijn moeilijk te combineren met continulicht, waarbij je meestal gebonden bent aan de meegeleverde accessoires.
Over de Auteur
Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.
Tags: continulicht, portretfotografie, belichting studio, flitslampen, camera-instellingen
Categorie: Tips & Tricks