Rouwfotografie: hoe kun je een uitvaart sereen in beeld brengen?
Rouwfotografie is een niet-alledaagse, maar bijzonder waardevolle vorm van fotografie. Als fotograaf is het niet evident om je aan dit specifieke genre te wagen, maar voor de familie en vrienden van de overledene kunnen mooie foto’s van de uitvaart voor welgekomen troost zorgen.
Waarom rouwfotografie?
Het lijkt misschien vreemd om een fotoreportage te maken van een uitvaart. Je zou denken dat familieleden meer hebben aan mooie portretfoto’s van hun dierbare. Toch kan het zeker waardevol zijn om ook tijdens de begrafenisceremonie en de rouwmaaltijd foto’s te laten maken. Nabestaanden ervaren die dag meestal in een soort roes waarin de wereld lijkt stil te staan. Een respectvolle rouwreportage kan hen op het gepaste moment terugvoeren naar dat moment van afscheid en zo helpen om de herinnering aan de overledene te bewaren. Bovendien is een begrafenisplechtigheid een zeldzame gelegenheid waarbij alle dierbaren van de gestorven persoon (broers, zussen ooms, tantes, vrienden, buren, collega’s, …) bij elkaar komen om elkaar te steunen.
1. Neem je tijd
De dagen na een overlijden zijn erg moeilijk voor familieleden. Niet elke afspraak om een rouwreportage voor te bereiden, verloopt dan ook even vlot. Neem ruim de tijd om je manier van werken toe te lichten en toon begrip als je klanten het moeilijk hebben. Bedenk dat je in deze branche niet louter een fotograaf bent, maar ook iemand die een luisterend oor biedt.
2. Maak goede afspraken
Om pijnlijke situaties te voorkomen, zijn duidelijke afspraken cruciaal bij rouwfotografie. Bepaal vooraf, in samenspraak met de familie, wat aanvaardbaar is en wat niet. Mogen rouwenden herkenbaar in beeld gebracht worden? Op welke momenten is het gewenst dat er foto’s genomen worden en op welke niet?
3. Werk discreet
Discretie is hét sleutelwoord bij rouwfotografie. Kleed je sober en loop niet in de kijker. Vermijd zo veel mogelijk grote objectieven en opvallend flitslicht. In een kerk is het meestal makkelijk om je onopvallend op te stellen achter een van de vele pilaren. In crematoria ligt het vaak anders. Daar kan het helpen om zittend of gehurkt te fotograferen.
4. Vermijd effectbejag
Hoe je de foto’s zelf aanpakt, hangt natuurlijk af van je eigen stijl als fotograaf. Zwart-witfotografie is een mogelijkheid, maar zeker geen must. Vermijd in elk geval opvallende effecten of bevreemdende perspectieven. Denk ook na over hoe je de foto’s aan de familie zult aanbieden: digitaal of in een sober foto-album.
Over de Auteur
Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.
Tags: fotografie uitvaart, fotografie begrafenis, rouwfoto, rouwfotografie
Categorie: Tips & Tricks