Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
bracketing

Wat is bracketing en wat kun je ermee doen?

Als je in moeilijke lichtomstandigheden fotografeert, is het soms lastig om zowel de donkere als de lichte delen van het beeld goed vast te leggen. Heel wat camera’s hebben een functie ‘bracketing’ die dit probleem kan oplossen. Maar wat is dat precies en hoe werkt het? Je ontdekt het in dit artikel. 

Waar staat bracketing voor? 
 

Bracketing of exposure bracketing is een techniek waarbij hetzelfde tafereel onder verschillende lichtomstandigheden wordt gefotografeerd, waarna al die beelden worden samengevoegd. Je maakt drie, vijf, zeven of negen verschillende foto’s met tussen ieder beeld één of twee stops verschil. Dit noemen we een belichtingstrapje. Door die beelden allemaal samen te voegen, kun je onderbelichte en overbelichte zones vermijden. Het eindresultaat ziet eruit als een correct belichte foto. 

Beelden samenvoegen kun je handmatig doen met beeldbewerkingssoftware zoals Photoshop, maar veel handiger is het om de bracketing-functie van jouw camera te gebruiken. Het toestel voegt dan automatisch je foto’s samen en construeert daaruit een ‘optimaal’ beeld.  

Exposure bracketing wordt ook gebruikt bij HDR-fotografie. Het enige nadeel van die automatische functies is dat het eindresultaat er soms té perfect uitziet, wat enigszins onnatuurlijk kan overkomen. 

Aan de slag met bracketing
 

Wil je exposure bracketing zelf eens proberen? Monteer dan alvast je camera op een statief, zodat de kadrering zeker exact dezelfde blijft bij elke foto. Kies ook je onderwerp met zorg. Er zijn best zo weinig mogelijk bewegende delen in beeld. 

Afhankelijk van het merk en type van je camera stel je de bracketing-functie op een andere manier in. 

  • Bij Canon heet bracketing AEB (Automatic Exposure Bracketing). Er is een aparte knop voorzien en de instellingen voor de functie vind je terug in het hoofdmenu van je camera. 
  • Ook Nikon heeft een aparte bracketing-knop. In het menu moet je op zoek gaan naar de functie BKT om de instellingen te wijzigen. 
  • Andere merken hebben meestal geen aparte bracketing-knop, maar je kunt de functie wel activeren in het menu, meestal via ‘drive modus’. 

Sommige compactcamera’s hebben helemaal geen automatische bracketing-functie. In dat geval kun je wel via de functie belichtingscompensatie (de knop met + en -) handmatig foto’s maken die één of twee stops van elkaar verschillen. Je moet dan wel zelf het aantal onderbelichte en overbelichte foto’s bepalen en samenvoegen. 

Nog vragen over de mogelijkheden van bracketing? Neem gerust contact met ons op. 

 

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  exposure bracketing, automatische bracketing, AEB, BKT, wat is bracketing

Categorie: Tips & Tricks