Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
fisheye

Wat is een fisheye-objectief en wat kun je ermee doen?

Fotografen hebben vaak de bedoeling om de werkelijkheid zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven. Maar soms wil je net het tegenovergestelde effect: een extreem vervormd perspectief waarmee je onmiddellijk de aandacht trekt. Dat is mogelijk met een fisheye- of visoogobjectief. Met dit lenzenstelsel met korte brandpuntsafstand kun je erg creatief uit de hoek komen.

Wat is een fisheye?


Een fisheye is een objectief met een sterke groothoekwerking. Het zorgt voor een typische tonvormige vervorming, die je kunt vergelijken met het gereflecteerde beeld in een kerstbal. De eerste fisheyefoto’s dateren uit 1911 en waren van de hand van Robert Wood. Oorspronkelijk waren fisheye-objectieven bedoeld om metereologische foto’s mee te maken.


Creatieve foto’s maken met fisheye-objectieven


Het fisheye-effect nodigt uit om mee te experimenteren. Hier zijn vier mogelijke toepassingen:


1.     Volledige plafonds fotograferen


Religieuze gebouwen zoals kerken of kathedralen hebben vaak indrukwekkende plafonds. Meestal staat op de grond het exacte midden van de ruimte aangeduid. Als je daar gaat staan en recht omhoog een foto neemt met een fisheye-objectief, breng je de architectuur van het plafond optimaal in beeld.


2.     Een gebogen horizon


Met een fisheye-objectief zijn de objecten aan de rand van je beeld meer vervormd dan die in het midden. Daarvan kun je gebruikmaken als je de horizon fotografeert. Leg je de horizon centraal, dan zal die over de ganse breedte perfect horizontaal lopen, maar als je hem bovenaan in je beeld plaatst, zal hij spectaculair gebogen zijn. Let wel: zorg dat je eigen benen niet in beeld zijn, of anders worden die ook helemaal vervormd weergegeven.


3.     Dansvibes vastleggen


Op de dansvloer is er meestal niet veel licht en dan is het moeilijk om beweging vast te leggen. Een truukje om leven in je foto’s te krijgen is het ‘radial blur’-effect gebruiken. Daarvoor stel je je sluitersnelheid in op 1/25ste en schiet je lukraak enkele beelden, terwijl je de camera 90 graden draait.


4.     Weidse landschappen fotograferen


In landschappen zonder rechte lijnen kun je een fisheye vanuit de juiste hoek ook gebruiken als groothoekobjectief. Zorg er gewoon voor dat je de horizon in het midden van je beeld legt. Zo krijg je geen vervorming en zul je tot 180° van het landschap in beeld kunnen brengen.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: fisheye

Categorie: Producten