Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
fotografie tips voor beginners

OM System - Het zit in onze natuur

Kacho Fugetsu, een zes eeuwen oude Japanse filosofie, betekent letterlijk "Bloem, Vogel, Wind, Maan" en staat voor voortdurende zelfontdekking door de natuur te waarderen. Deze filosofie is de hartslag van OM SYSTEM. Zij maken camera's om een leven vol nieuwsgierigheid en vreugdevolle ontdekkingen mogelijk te maken.

De temperaturen stijgen, de dagen worden langer en de natuur ontwaakt. Iedereen staat te popelen om naar buiten te gaan en te genieten van al het moois dat de lente met zich mee brengt. 

Vandaar dat wij deze blog post maken in samenwerking met OM System. Om u te inspireren deze lente op pad te gaan en nieuwe technieken te proberen.

 

Refractie fotografie vastleggen


Wat is lichtbreking?

Het is lente en dat betekent dat we allemaal onze vertrouwde macrospullen kunnen afstoffen en op pad gaan om de vieze, krimpende sneeuwhopen te inspecteren in de hoop een mooie vlieg of een opkomende krokus te zien. Voor ons macrofotografen is de opwinding het grootst, omdat we uitkijken naar de terugkeer van onze favoriete onderwerpen: bijen, waterjuffers, mieren, vlinders en dergelijke. Maar voor degenen onder ons die in delen van de wereld wonen waar de lente langer op zich kan laten wachten, kunnen we een vroege start maken door te spelen met lichtbreking. Als je niet bekend bent met deze term, dat is breking wanneer het licht van het ene medium in het andere overgaat, waardoor de richting van het licht wordt beïnvloed. Bij macrofotografie is het vangen van een achtergrondonderwerp in een waterdruppel op de voorgrond een goede illustratie van breking.

 

Camera-uitrusting


Om je eerste breking vast te leggen, heb je het volgende nodig:

  • Je Olympus camera: De mijne is de OM-D E-M1 Mark III. Ik hou van deze camera omdat hij compact is en me in staat stelt alle hoeken te bereiken die ik nodig heb. Het uitklapbare scherm is ook een must omdat ik het gebruik om mijn kader te controleren terwijl ik de opname opzet.
  • Een macrolens: Ik gebruik de M.Zuiko 60mm F2.8 Macro en 30mm F3.5 Macro. Beide zijn fantastisch.
  • De 30mm F3.5 Macro is echt de perfecte metgezel voor refractie omdat hij een beeldvergroting van 2,5x geeft en een verduisterde voorkant heeft die de reflectie minimaliseert. Dankzij de minimale werkafstand van 14 mm kun je heel dicht bij je onderwerp komen en details vastleggen.
  • De 60mm F2.8 Macro is mijn favoriete macrolens. Met de 1:1 vergroting op ware grootte kun je ook scherpe en verbazingwekkende details vastleggen. De minimale scherpstelafstand van 19 cm is geweldig als je insecten in beeld brengt, omdat je iets meer werkafstand nodig hebt.
  • Een flitser: Ik gebruik de STF-8 Twin Flash of de FL-700WR als ik insecten fotografeer, omdat het helpt beweging te bevriezen.
  • Een draadontspanner op afstand (RM-CB2): Deze kabel helpt bij het vastleggen van je scène zonder de trillingen die normaal gepaard gaan met het gebruik van de ontspanknop. 
     

Andere uitrusting


De onderstaande uitrusting is niet noodzakelijk, maar zal het zeker gemakkelijker maken om je visie tot leven te brengen.

  • Een insulinespuit: Dit maakt het leven gemakkelijker omdat je de druppels precies kunt plaatsen waar je ze wilt hebben en ook de grootte kunt regelen. Je kunt ook een pipet of spuitflesje gebruiken, maar dat is minder precies.
  • Een zaklamp: Het uitlichten van je achtergrond is belangrijk bij lichtbreking en zal je foto laten knallen. Als je een rode bloem wilt laten breken in je waterdruppel, gebruik dan een zaklamp om de bloem te verlichten. Het licht zal naar de waterdruppel reizen en de bloem in je druppel meer laten stralen.
  • Clips: Omdat stabilisatie belangrijk is, helpen clips om je onderwerpen stil te houden.
  • Een statief: Hoewel ik geen fan ben van statieven (ik fotografeer voornamelijk uit de hand dankzij de geweldige beeldstabilisatie van Olympus), gebruik ik wel een Platypod of statief als ik aan refractie doe.
  • Sommige mensen raden een glycerinemengsel aan om de waterdruppel langer op zijn plaats te houden, maar persoonlijk gebruik ik gewoon water. Hoewel water vluchtiger is, geef ik er uiteindelijk de voorkeur aan om mijn opnamen vaker opnieuw te maken, omdat het me dwingt om nieuwe hoeken of composities te verkennen in plaats van tevreden te zijn met één opstelling die uren kan duren.

Opstelling


Het vinden van de juiste hoek vereist veel herschikken. Als het je eerste poging tot lichtbreking is, begin dan met een grote bloem zoals een gerbera en neem een grasspriet, een klein steeltje of een bloemblaadje. Gebruik een of twee klemmen en leg de grasspriet, de stengel of het bloemblaadje een paar centimeter voor het madeliefje. Plaats een waterdruppel op het gras, de stengel of het bloemblad. Zoek vervolgens met je blote oog de hoek waarin je de breking van je bloem kunt zien. Stel aan de hand daarvan je camera in. Het kan zijn dat je je madeliefje moet verplaatsen om de perfecte lichtbreking te krijgen.

 

Als je tevreden bent met je compositie, gebruik dan een zaklamp om het madeliefje te verlichten. Onthoud dat de achtergrond (het madeliefje) helderder moet zijn dan de voorgrond (de grasspriet, steel of bloemblaadje), zodat het licht door de druppel gaat en deze helderder wordt.

Instellingen

 

Begin met één opname om te zien wat je kunt krijgen. Ik begin graag bij F7.1 en speel dan met ISO en snelheid. Als je een statief gebruikt en in een gecontroleerde omgeving bent, geef dan de voorkeur aan je ISO boven je snelheid. De tweede optie, als je geen bewegend onderwerp hebt, is om focus stacking te proberen. Ik ben dol op in-camera focus stacking, omdat het me 95% van de tijd een geweldig afgewerkt beeld geeft in de camera. Ik begin meestal met 8 voor het aantal opnamen en 7 voor het scherpstelverschil en ga van daaruit verder. Als mijn onderwerp op de voorgrond helemaal parallel aan mijn lens staat, ga ik voor een lager diafragma om zoveel mogelijk licht te krijgen en speel ik met het focusverschil tot ik een bevredigend beeld krijg. Ik ben altijd op zoek naar een onscherpe achtergrond met een scherpe en gedetailleerde bloem in mijn waterdruppel. Soms kan ik een hogere f-stop en scherpstelverschil gebruiken als de grasspriet of het bloemblaadje niet parallel aan mijn lens staat. Je moet gewoon experimenteren en oefenen. Beperk je niet tot één opname. Probeer een enkele opname, stel dan scherp en speel met alle beschikbare hulpmiddelen.

Tips
 

Voor een scherp beeld gebruik je de vergrotingsfunctie op je camera. Ik heb een van mijn knoppen aan de voorkant ingesteld op vergrootglas om te helpen bij al mijn macro- en wildlife-opnamen. Je kunt ook de focus peaking functie gebruiken om er zeker van te zijn dat al je druppels scherp zijn.

Wees creatief en heb plezier
 

Als je het basisconcept eenmaal begrijpt, experimenteer dan en heb plezier. Er zijn zoveel manieren om brekingen vast te leggen. Je kunt een lieveheersbeestje in je opname opnemen - want wie houdt er nou niet van een lieveheersbeestje dat tussen een veld met waterdruppels loopt? 

Als je geen echte bloem hebt, zoek dan een foto op je computer of iPad en plaats de afbeelding achter de druppels. De afbeelding hieronder is gemaakt met als achtergrond mijn iPad, waarop een van mijn Break Free Program foto's staat. Een voordeel van het gebruik van een iPad is dat je de helderheid van het scherm op hoog kunt zetten om je waterdruppel te laten opvallen.

Dit gezegd hebbende, waarom zou je nog een shoot opzetten als de natuur een gratis studio biedt met druppels die al op hun plaats liggen?

Alles is er om vastgelegd te worden. Wandel 's ochtends vroeg maar eens rond in een bloemenveld of je plaatselijke tuin als de dauw nog aanwezig is. Deze foto is genomen in mijn oude tuin en blijft een van mijn favoriete foto's tot nu toe.

Geschreven door Emilie Talpin, OM SYSTEM Ambassador
Instagram: @emilietalpin

 
 
 

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: informatie, producten, om system, olympus, macro

Categorie: Tips & Tricks